Njut av de rekordtidiga isarna – men följ Sportfiskarnas råd!

Is3En lycklig fiskare på Los-Hamra FVOF:s ispremiär på P&T-vattnet Abborrtjärn. Foto: Bengt Olsson
 

Kylan parkerade över stora delar av landet i november, med resultatet att det är rekordtidiga isar till många vinterfiskares glädje. Men på sina håll är det väldigt lömskt.


Den här årstiden får vi en påminnelse om att Sverige är avlångt och bjuder på väldigt olika förutsättningar. När vi på Sportfiskarna ringer runt till våra kontor och andra aktörer så kommer det väldigt varierande rapporter om isläget.

I mellersta Jämtland har det exempelvis kommit ovanligt mycket snö för årstiden, på vissa håll upp emot en meter. Ricky Hermans på Sportfiskarnas Jämtlandskontor är en erfaren ismetare, men nu får han vackert sitta inne och putsa på krokarna i stället för att doppa ned dem i vattnet.
– Det är helt enkelt så mycket snö att isarna är dåliga på vatten som lade sig tidigt. Det har blivit svaga dubbel-isar och kvalitén kan skilja sig väldigt mycket åt på samma vatten. Det säkraste är att borra sig fram med täta intervaller, hälsar Ricky Hermans.

Det har också kommit larm om att skotrar kört igenom isen, vilket föranleder en särskild uppmaning att kolla upp lokala förutsättningarna innan ni beger er ut på sjöar och vattendrag.

isDet dras redan rödingar och öringar på Jormsjön i norra Jämtland. Foto: Anders Lundin


Tidiga isar i Jormvattnet

Men i norra Jämtland är situationen annorlunda. Vid det klassiska pimpeleldoradot Jormvattnet så gnuggas det händer av förtjusning, åtminstone när det kommer till själva fisket.
– Fjällsjöarna har varit isbelagda rätt länge och har ungefär 30 centimeter is, och Jormsjön somnade in för två veckor sedan, vilket är väldigt tidigt. Skoteråkare tror att man inte säger sanningen när man säger hur lite snö vi har, rapporterar Marika Hopponen Westberg som driver Jormvattnets Fiskecamp.

Även i Luleå-området blänker det inbjudande på fjärdar och sjöar, där både skridskoåkare och pimpelfiskare kunnat praktisera sin hobby under flera veckors tid.
– Det är riktigt tjocka och fina isar, de har till och med öppnat isvägen här i stan vilket är rekordtidigt. Dock har snöstorm och cirka 30 centimeter nysnö såklart ställt till det med flödvatten, rapporterar Sportfiskarnas medarbetare Tobias Hellman som ser fram emot en spännande och lång fiskevinter.
 

Lyckad premiär

Även i Härjedalen, Hälsingland och norra Gästrikland har folk kunnat isfiska under några veckors tid, mycket tack vare att det inte kommit lika stora mängder snö där som i mellersta Jämtland.

Bengt Olsson på Sportfiskarna, som också är redaktör för Svenskt Fiske, lämnar en inspirerande rapport från den gångna helgen:

– Los-Hamra FVOF hade ispremiär på Abborrtjärn i lördag, och det var väldigt stabila isar, runt 35 centimeter, hälsar Bengt som fick beskåda när flera av besökarna drog upp vinterpigga regnbågar.

Många vatten i den regionen har stabil is på drygt 20 centimeter. Snön som föll med början i november har på många håll blivit genomvattnad underifrån och sedan frusit vilket har resulterat i stabil grå is. Lokala variationer kan förekomma på större sjöar med strömdrag, men isfisket är i full gång på många vatten och det hålls nu premiärer varje helg på olika P&T-vatten. Info om detta finns bland annat på sidan ”Pimpelfiskare i Hälsingland”.

Även längre söderut i Västra Götaland och Södermanland har isarna börjat lägga, så det är många som äntligen kan få använda sin is-utrustning denna vinter. Sportfiskarna uppmuntrar därmed både sina medlemmar och övrig allmänhet att ge sig ut och njuta av vintern – men att ni bör följa råden för en säker utflykt.
 

Här nedan listar vi de viktigaste råden:
- Provborra och mät istjockleken innan du går ut på isen, exempelvis från en brygga.
- Ta alltid på dig isdubbar innan isen beträds. De ska sitta lättillgängliga under hakan.
- Ta med och använd ispik för att kontrollera isen. Det är särskilt viktigt i början och slutet av säsongen.
- Ta med räddningslina. Med en räddningslina hjälper du fiskekompisen upp på isen igen.
- Fiska inte ensam. Ta med minst en fiskekompis så kan ni hjälpas åt om olyckan är framme. Ha varsin räddningslina lättillgänglig som ni kan kasta till varandra.
- Se till att ni alltid kan larma 112 om en allvarlig situation skulle uppstå. Ha mobilen i ett vattentätt fodral och se till att batteriet är laddat.
- Använd gärna flytplagg som exempelvis flytoverall eller flytundertäll. Det ökar säkerheten enormt. Går man igenom isen flyter man, vilket gör det lätt att ta sig upp. En flytoverall förlänger även tiden man klarar att ligga i en isvak.
- Ta med torra extrakläder i en vattentät packpåse.
- Kolla upp väderprognosen innan fisket. Kraftig blåst med regn kan försvaga en is snabbt, särskilt om det finns öppet vatten varifrån vågor kan börja tära på isen.
- Klä dig varmt och ta med en god matsäck och varm dryck. Den som är varm och mätt tänker bättre (och fiskar bättre) och kan därmed lättare undvika risker än den som är frusen, hungrig och törstig.

Läs mer om issäkerhet på Svenska Issäkerhetsrådets webb.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Mitt , Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv